Forum www.buraq.fora.pl Strona Główna
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Sham 69

 
Odpowiedz do tematu    Forum www.buraq.fora.pl Strona Główna » Gatunki muzyczne / Punk Rock Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Sham 69
Autor Wiadomość
mariusz
Najlepszy kumpel
Najlepszy kumpel



Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 3473
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 3/5

Post Sham 69
Grupa założona w miasteczku Hersham, koło Londynu w roku 1976. Pierwszy skład tworzyli: Jimmy Pursey (wokal), Dave Parsons (gitara), Dave Tregenna (gitara basowa), Mark Cain (perkusja). Wokalista Jimmy Pursey uważał się za orędownika mas, twierdził, że zespół, który założył, gra "czysty, szczery, pełen energii rock'n'roll bezrobotnych". Śpiewając o codziennych problemach wzywał do pojednania i zjednoczenia się załóg punków, skinheadów i modsów. Zespołowi zawsze towarzyszyła wierna grupa fanów, która przybrała nazwę "Sham Army". Zespół uważany początkowo za bezkompromisowy i głęboko zaangażowany, z czasem stracił siłę wyrazu i pozycję "sumienia" sceny street punk.

Zespół debiutował w 1977 roku singlem "Ulster"/"Red London"/"I Don't Wanna", wyprodukowanym w firmy płytowej Step Forward. W następnym roku wydali singel "Borstal Breakout" przechodząc z Step Forward do Polydoru. W latach 1980-1987 działalność zespołu była zawieszona. Członkowie zespołu zagrali w tym czasie w filmie "Rough Cut and Ready Dubbed". W czasie zawieszenia działalności Jimmy Pursey nagrał solo 4 płyty, zaś pozostali członkowie zespołu grywali w innych kapelach (m.in.: The Lords of the New Church, Wanderers).

Zespół reaktywował się po siedmioletniej przerwie w składzie: Jimmy Pursey (wokal), Dave Parsons (gitara), Andy Price (gitara basowa), Tony Bic (klawisze) i Ian Whitewood (perkusja).

Dyskografia

- Tell Us the Truth (1978)
- That's Life (1978)
- The Adventures of Hersham Boys (1979)
- The Game (1980)
- Volunteer(1988)
- Information Libre(1992)
- King & Queens (1993)
- BBC Radio 1: Live in concert (1993)
- Soapy Water & Mr Marmalade (1995)
- The A-Files (1997)
- Direcy Action: Day 21 (2001)


Oficjalna strona:

[link widoczny dla zalogowanych]

--------------------------------------------


Post został pochwalony 0 razy
Sob 14:27, 29 Mar 2008 Zobacz profil autora
mati
Najlepszy kumpel
Najlepszy kumpel



Dołączył: 28 Kwi 2006
Posty: 2055
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z promocji

Post
Purseya nie ma juz w skladzie i chyba obecnie w zespole nie ma nikogo z pierwotnego skladu.Jesli o muzyke chodzi to jest nak najbardziej ok.Maja w planach nowa plyte albo juz wydali,mozna probki odsluchac na ich majspejsie,ale to juz sami poszukajcie.


Post został pochwalony 0 razy
Sob 17:41, 29 Mar 2008 Zobacz profil autora
Krl
Najlepszy kumpel
Najlepszy kumpel



Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 3849
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ze Stalowej Woli

Post
yf de kyds ar junajted, dej łill newer bi diwajded! Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Nie 13:10, 30 Mar 2008 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum www.buraq.fora.pl Strona Główna » Gatunki muzyczne / Punk Rock Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin